Ενδοστοματικές επεμβάσεις

Η εξειδικευμένη ομάδα του ιατρείου μας αναλαμβάνει πληθώρα ενδοστοματικών επεμβάσεων δίνοντας έμφαση στην ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία του ασθενή στην σωστή διαχείριση των σκληρών και μαλακών ιστών
Ενδοστοματικές Επεμβάσεις
Ενδοστοματικές Επεμβάσεις

Είδη ενδοστοματικών επεμβάσεων​

Οι χειρουργικές θεραπείες που παρέχονται στο ιατρείο μας από εξειδικευμένο Στοματικό και Γναθοπροσωπικό Χειρουργό ή Περιοδοντολόγο είναι:
  • Χειρουργική εξαγωγή δοντιών και ριζών
  • Χειρουργική εξαγωγή εγκλείστων και ημιεγκλείστων φρονιμιτών
  • Ακρορριζεκτομή
  • Χειρουργική αφαίρεση κύστεων και καλοηθών όγκων
  • Οστική Ανάπλαση και οστικά μοσχεύματα
  • Ανύψωση ιγμορείου
  • Διατήρηση μετεξακτικού φατνίου
  • Χειρουργική επιμήκυνση μύλης
  • Εκτομή χαλινού
  • Κάλυψη υφιζήσεων
  • Μοσχεύματα συνδετικού ιστού και ελεύθερο ουλικό μόσχευμα

Εξαγωγή έγκλειστου ή ημιέγκλειστου φρονιμίτη / σωφρονιστήρα

Οι τρίτοι γομφίοι ή φρονιμίτες ανατέλλουν φυσιολογικά σε ηλικία 17-21 χρονών. Συχνά οι φρονιμίτες δεν έχουν τον απαραίτητο χώρο να ανατείλλουν με αποτέλεσμα να παραμένουν ως έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι. Ως έγκλειστοι ορίζονται οι φρονιμίτες οι οποίοι δεν έχουν ανατείλει και περιβάλλονται πλήρως από οστό και μαλακούς ιστούς. Ως ημιέγκλειστοι ορίζονται αυτοί που καλύπτονται μερικώς από ιστούς και ένα μέρος τους έχει εμφανισθεί στην στοματική κοιλότητα. Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα που καθιστούν αναγκαία την εξαγωγή τους.
Ενδοστοματικές Επεμβάσεις
Ενδοστοματικές Επεμβάσεις

Πότε είναι αναγκαία η εξαγωγή φρονιμίτη;

Η εξαγωγή φρονιμίτη κρίνεται απαραίτητη όταν προκαλεί προβλήματα όπως πόνο, οίδημα και φλεγμονή ή περιστεφανίτιδα (φλεγμονή των μαλακών ιστών γύρω από τον ημιέγκλειστο φρονιμίτη), όταν ασκεί πίεση στα γειτονικά δόντια προκαλώντας ορθοδοντικά προβλήματα (κατόπιν υπόδειξης του Ορθοδοντικού), όταν προκαλεί περιοδοντικά ή περιακρορριζικά προβλήματα στα παρακείμενα δόντια ή στις περιπτώσεις που παρουσίαζουν τερηδόνα και είναι αδύνατη η αποκατατάσταση τους.

Πως πραγματοποιείται η επέμβαση;

Η χειρουργική εξαγωγή φρονιμίτη είναι μία κλινική πράξη που εκτελείται συνήθως από Στοματικό και Γναθοπροσωπικό Χειρουργό ή έμπειρο οδοντίατρο καθώς απαιτεί ειδικές γνώσεις που αφορούν τη διαχείριση των μαλακών και σκληρών ιστών και την προστασία των παρακείμενων ανατομικών δομών (αγγεία, νεύρα, διπλανά δόντια). Πριν την επέμβαση, με την βοήθεια μίας πανοραμικής ακτινογραφίας γίνεται αξιολόγηση του βαθμού έγκλησης του δοντιού (πόσο βαθιά βρίσκεται μέσα στο οστό), του μεγέθους και του σχήματος των ριζών, της κλίσης του δοντιού και της απόστασης από το κάτω φατνιακό νεύρο στην κάτω γνάθο. Αυτοί οι παράγοντες καθορίζουν και την δυσκολία της χειρουρικής εξαγωγής. Σε κάποιες περιπτώσεις όπου οι φρονιμίτες στην κάτω γνάθο εγγίζουν το κάτω φατνιακό νεύρο απαραίτητη είναι η λήψη αξονικής τομογραφίας ώστε να γνωρίζουμε την ακριβή θέση του δοντιού και να πραγματοποιηθούν οι κατάλληλοι χειρισμοί για αποφυγή τραυματισμόυ του νεύρου. Η διαδικασία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία σε συνθήκες αποστείρωσης. Αρχικά, γίνεται τομή στα ούλα με σκοπό την αποκάλυψη του δοντιού. Στην συνέχεια εκτροχίζεται με ειδικό εξοπλισμό το οστό που περιβάλλει το δόντι και ακολουθεί η εξαγωγή του δοντιού. Συχνά απαιτείται και διχοτόμηση ή τριχοτόμηση του δοντιού ώστε να εξαχθεί ευκολότερα σε περισσότερα κομμάτια. Τέλος, ακολουθεί η συρραφή του τραύματος και δίνονται μετεγχειρητικές οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή.

Έγκλειστοι κυνόδοντες

Σε αυτές της περιπτώσεις είναι αναγκαία η προσεκτική κλινική εξέταση και ακτινογραφική εξέταση πάντα σε συνεργασία με τον Ορθοδοντικό με σκοπό την αξιολόγηση της θέσης του έγκλειστου κυνόδοντα και της δυνατότητας για χειρουργική αποκάλυψη του κυνόδοντα και μετακίνηση στη σωστή θέση με ορθοδοντική θεραπεία. Αν αυτό δεν είναι δυνατό προτείνεται η χειρουργική εξαγωγή τους και η τοποθέτηση μονήρους οδοντικού εμφυτεύματος αν υπάρχει κενό στον φραγμό για την αποκατάσταση του ελλείποντος κυνόδοντα.

Χρειάζεστε επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τις οδοντιατρικές θεραπείες;

ΚΟΡΥΦΗ